Kako odabrati poslovni poklon

Kako odabrati poslovni poklon

{EAV:4a35a47f13d0cc3c}
Kako odabrati poslovni poklon nije lako nijednoj poslovnoj osobi, jer pravilan odabir poklona ima dvojako značenje – pokazuje Vaše poštovanje i zahvalnost ali ujedno pokazuje i Vašu osobnost i originalnost.
Kroz darivanje poslovnim partnerima šalje se poruka o sebi, zaposlenicima, ali prije svega o kompaniji koju predstavljate, načinu na koji poslujete i kulturi komuniciranja. Komunikolozi pojašnjavaju da se poklonom šalje poruka o tome i što mislite o svom poslovnom parteru te što Vam suradnja s njime znači.
Neodgovarajući poklon ne samo da neće izazvati oduševljenje primatelja, već će nanijeti i dodatnu štetu.

kako odabrati poslovni poklon - ekskluzivno nalivpero obrta Jagoda

Upoznajte svoje poslovne partnere

Neki poslovni subjekti kreiraju profile poslovnih partnera i u njih upisuje sve podatke o stilu života ili karakteru klijenta. Neki stručnjaci za poslovno darivanje smatraju da bi tvrtke trebale kreirati profile poslovnih partnera tijekom cijele godine i bilježiti sve interese i hobije za koje saznaju tijekom neformalnih razgovora.

O osobi možete puno saznati promatrajući detalje u uredu, jer baš tamo možete dobiti ideju za osmišljavanje idealnog dara.

Druga mogućnost je da nazovete njihovu poslovnu tajnicu i u razgovoru pokušate saznati kakav dar bi izazvao posebno oduševljenje.

Ako niste u mogućnosti doći do podataka o hobiju ili stilu života, uvijek je sigurno odabrati kvalitetan dar za ured ili dom, ali pod uvjetom da nisu preosobni ili kičasti te da ne upućuju na neku manu ili problem osobe kojoj darujete (npr. poklanjanje alkoholnog pića ljudima koji su možda imali problem sa alkoholom ).

Najčešći darovi

Prema američkom istraživanju, najčešći darovi su uredski pribor i potrepštine, a zatim različiti predmeti za osobnu upotrebu te prehrambeni proizvodi (slatkiši, košare s voćem, delicijama i slično) te skuplja alkoholna pića.

Za one koji imaju malo vremena i smatraju da kupnja donosi dodatni stres postoje tzv. univerzalni darovi poput CD-a, DVD-a, monografija, djela umjetničke vrijednosti, opreme za računala, pribora za pisanje, zidnih satova, kupona za kupnju različitih proizvoda, pretplate na časopise ili različita kulturna i sportska događanja.

Ipak, i u tom slučaju mali luksuzni darovi više će razveseliti primatelja nego oni obični poput kalendara ili planera. Sitni luksuzni darovi imaju dodatnu vrijednost jer se čuvaju godinama. Osobama istančanog ukusa važno je darovati proizvod s potpisom.

Posebnu pažnju treba posvetiti darivanju inozemnih partnera i po potrebi čak konzultirati njihovu ambasadu, jer nepoštovanje propisa i kulture darivanja stranih partnera može izazvati nepotrebne nesporazume u komunikaciji i ostaviti loš dojam. Neovisno o porijeklu poslovnog partnera, nećete pogriješiti ako darujete bilo koji suvenir ili predmet s nacionalnim hrvatskim obilježjem poput originalnih suvenira, umjetnina ili rukotvorina.

U trendu je sve prirodno, kao i proizvodi iz kućne radinosti pa odabir dara sa specifičnostima vaše regije može biti zanimljiv dar za svakog poslovnog partnera. Primjerice, poduzeća iz Dalmacije mogu odabrati proizvode poput maslinova ulja, paškog sira, proizvoda na bazi lavande, vrećica s ljekovitim biljem i slično.

Naše riješenje

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *