Nalivpero – Izložba nalivpera iz zbirke Zlatka Jurića

Nalivpero – Prva Hrvatska izložba

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, sinoć je u Šibeniku otvorena prva Hrvatska izložba nalivpera.

“Više od stotinu primjeraka nalivpera i različite opreme za pisanje tintom glavni su eksponati jedinstvene izložbe koju je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić sinoć otvorio šibenski kolekcionar Zlatko Jurić.

Izložba nalivpera, tintarnica, starih štila s perima i ranih primjeraka penkala sadrži tek trećinu zbirke koju je Zlatko Jurić stvara još od 1968. godine. Uz veći broj izloženih nalipera priloženi su i tekstovi koji su njima napisani ili priče o njihovom podrijetlu i sudbinama. Pozornost privlače nalivpero kojim je pisao književnik Ivo Brešan, drvno nalivpero iz ostavštine obitelji Krvavica te posebice štilo s perom i tintarnicom kojim se služio znameniti predsjednik županijskog suda u Šibeniku Srećko Berlengi, a koje je Zlatku Juriću ustupio aktualni predsjednik suda Sanibor Vuletin.

Osim nalivpera poznatih šibenskih kulturnih, javnih radnika, pisaca i novinara na izložbi „Nalivpera i prateća oprema“ moguće je vidjeti rijetke primjerke nekada vodećih proizvođača tih naprava za pisanje poput „Pelikana“ TOZ-a ili „Parkera“, talijanska dizajnerska nalivpera te vrhunske primjerke ekskluzivnih unikatnih nalivpera koje proizvodi zadarska tvrtka „Jagoda“. Posjetitelji ove izložbe kakva još nije viđena ni u Šibeniku ni u Hrvatskoj, mogu vidjeti i kemijske olovke koje je izumio i patentirao slavni Zagrepčanin Slavoljub Penkala.” – piše Dijana Ferić sa Šibenik News-a


Autor izložbe nalivpera

Prof.Zlatko Jurić, inače ravnatelj Javne ustanove ‘Sportski objekti’- Šibenik, glavni je krivac za ovaj kulturni događaj. Snježana Klarić, sa Šibenskog portala, zabilježila je što o izložbi kaže sam autor:

“Sedamdeset posto izložbe dio je moje privatne kolekcije. To je stotinjak nalivpera s pratećom opremom. Među njima su dva najstarija – držalo i pero iz Županijskog suda. Taj sam eksponat dobio zahvaljujući Saniboru Vuletinu. Ima još jedno zanimljivo nalivpero. To je pero oca našeg poznatog arhitekta Bojana Krvavice koji mi je to pero poklonio prije desetak godina – priča nam Zlatko Jurić, dodajući da svih tristotinjak pera nije izlagao iz praktičnog razloga – nedovoljno potrebnog prostora.

Moj dio počinje 1968. godine kada krećem u prvi razred i to, praktički poklonjenim nalivperom. I eto, godinama kroz školovanje, studij i putovanja, kupovao sam ih i dobivao na poklon – objašnjava kolekcionar kako je skupio respektabilnu broju pera koja danas čine jedinstvenu izložbu u Šibeniku, ali i šire.”

“Jagoda” i Izložba

Izuzetno smo počašćeni pozivom prof. Jurića i uvrštenjem naših nalivpera u ovu jedinstvenu izložbu, jer vidjeti svoje proizvode u vitrini , izložene uz proizvode Pelikana, Penkale i inih drugih svjetskih proizvođača nalivpera je stvarno poseban doživljaj

A poseban događaj je i ova izložba nalivpera, stoga nam je izuzetno drago da je i Obrt “Jagoda” pripomogao ostvarenju iste.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *